Cognitieve beperkingen?

Cognitieve functies zijn specifieke geestelijke activiteiten die aangestuurd worden door de hersenen, zoals je geheugen, je vermogen om dingen te leren, taalgebruik, het begrijpen van complexe dingen, maar bijvoorbeeld ook dagelijkse handelingen. Soms kunnen deze cognitieve functies ontregeld raken, waarbij dingen die ‘vanzelf gingen’ niet goed meer lukken. Dan spreken we van een cognitieve beperking. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Cognitieve beperkingen zijn in drie groepen te delen:

  • Generalistische beperkingen: beperkingen op allerlei verschillende gebieden tegelijkertijd, zoals laafbegaafdheid, een dysharmonisch intelligentieprofiel of functieverlies.
  • Specifieke beperkingen: beperkingen gericht op specifieke cognitieve functies, zoals concentratievermogen, dyslexie (taalgebruik) of verstoringen in sociaal begrip.
  • Tijdelijke beperkingen: beperkingen als gevolg van belastende omstandigheden of psychische ontregelingen, zoals een depressie, burn-out of in de war zijn.

Kenmerken
Cognitieve beperkingen kun je herkennen wanneer zaken die altijd ‘automatisch’ gingen niet goed meer lukken. Je vergeet dingen, je slaat informatie niet goed meer op en je hebt moeite met alledaagse, ‘normale’ zaken.

Impact
Het is belangrijk om beperkingen in cognitieve functies tijdig te herkennen, om te voorkomen dat iemand overschat wordt door zijn omgeving en daardoor dreigt vast te lopen. Dit kan uiteindelijk leiden tot belemmeringen in het dagelijks leven.

Waar kunnen wij jou mee helpen?
Bij Perspectief kunnen wij jou helpen bij het zoeken en aanpakken van de onderliggen oorzaak of oorzaken. Bij sommige beperkingen, zoals dyslexie en een dysharmonisch intelligentieprofiel, ligt de focus op het omgaan met de beperking. Bij tijdelijke beperkingen gaat het om het oplossen van de beperking. Wij kunnen jou helpen door het bieden van behandelingen in de vorm van psycho-educatie, training of begeleiding.

Wat kun je zelf doen?

  • Richt je meer op jezelf en wat je wél kunt
  • Neem soms een stapje terug en gun jezelf rust, in plaats van constant op je tenen lopen
  • Praat met mensen over dingen waar je tegen aan loopt, zodat ze jou meer begrijpen en rekening met je kunnen houden