Psychosomatiek

Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten waar geen medische oorzaak voor bekend is, maar juist ontstaan en in stand gehouden worden door psychische factoren als stress, spanning of angst. Een ontregeling in het stressregulatiesysteem zorgt ervoor dat je lichamelijke klachten ontwikkelt en ze eventueel aanhouden. De zichtbaarheid van dit verband is per persoon verschillend en is niet altijd direct te herleiden. Er zijn verschillende soorten:

  • Somatisatiestoornis: Wanneer je last hebt van veel verschillende lichamelijke klachten tegelijkertijd. Je dokter kan geen oorzaak vinden voor jouw klachten.
  • Ongedifferentieerde somatoforme stoornis: Je hebt last van één of meerdere lichamelijke klachten.
  • Conversiestoornis: Je hebt last van uitvalsverschijnselen in je ledematen of zintuigen. Je kan bijvoorbeeld opeens niet meer lopen, hoort slecht of kan je arm niet meer optillen.
  • Pijnstoornis: Je hebt duidelijke pijnklachten in je lichaam, bijvoorbeeld in je buik, maar het is niet duidelijk waarom.

Kenmerken
Wanneer je psychosomatische klachten hebt, kan zich dat op verschillende manieren uiten, zoals hoofdpijn, huiduitslag en eczeem, een verhoogde bloeddruk of hartkloppingen, rug-, nek- en gewrichtspijn, spierkrachtverlies en soms zelfs verlammingsverschijnselen, en buikpijn, misselijkheid en darmklachten.  

Impact
Het hebben van lichamelijke klachten kan een behoorlijke impact hebben op jouw leven. Het feit dat er psychische factoren mee samenhangen is soms moeilijk te begrijpen en je kan ook onbegrip uit de eigen omgeving ervaren. 

Waar kunnen wij jou mee helpen?
Om de psychosomatische klacht te lokaliseren moeten eerst alle lichamelijk oorzaken door een huisarts of medisch specialist uitgesloten worden. Bij psychosomatische klachten bieden wij behandelingen om de last te verminderen. 

Wat kun je zelf doen?

  • Neem je klachten serieus
  • Probeer te praten over je klachten met mensen uit je omgeving of je huisarts en probeer de relatie te zoeken tussen stress of spanning en jouw klachten
  • Probeer een registratie bij te houden van je klachten: wanneer komen de klachten terug, hoe vaak en onder welke omstandigheden?