Trauma

Een zeer schokkende en ingrijpende gebeurtenis, bijvoorbeeld een ongeluk, geweld, misdrijf of overlijden, gaat je niet in de koude kleren zitten. Sommige mensen vinden zelf een manier om zo’n gebeurtenis, een trauma, een plekje te geven. Dit is echter niet voor iedereen even makkelijk. Wanneer je hierdoor ook last krijgt van psychische klachten, is er sprake van PTSS, een Post Traumatische Stress-Stoornis. 

PTSS kan in twee verschillende typen voorkomen:

  • Type 1 PTSS, waarbij je klachten ontstaan na een eenmalige schokkende gebeurtenis.
  • Type 2 PTSS, waarbij je klachten ontstaan na langdurige of herhaalde blootstelling aan schokkende gebeurtenissen.

Kenmerken
Bij een trauma kan je verschillende klachten ervaren, zoals angstklachten, concentratieproblemen, slecht slapen, nachtmerries, herbelevingen, prikkelbaar gedrag en/of gevoelens van hulpeloosheid.

Impact
Wanneer er sprake is van aanhoudende klachten en het niet lukt de gebeurtenis achter je te laten, kan de dagelijkse confrontatie bepalend zijn en het dagelijkse functioneren van jou en je omgeving beïnvloeden. Naarmate dit aanhoudt kan het ook gepaard gaan met lichamelijk klachten, psychische klachten en relatieproblemen.

Waar kunnen wij jou mee helpen?
Bij Perspectief kunnen wij jou helpen door middel van verschillende behandelmogelijkheden, zoals cognitieve gedragstherapie, NET of EMDR, met als doel de herinnering van de gebeurtenis minder beladen te maken.

Wat kun je zelf doen?

  • Gun jezelf tijd en rust om het een plaats te kunnen geven en te verwerken. De gebeurtenis en jouw gevoelens opschrijven helpt hier vaak bij.
  • Probeer over je trauma en jouw gevoelens te praten met mensen.
  • Zoek steun bij mensen bij wie jij je op je gemak voelt.
  • Onderneem activiteiten die zorgen voor afleiding en ontspanning en neem hier ruim de tijd voor.
  • Probeer je dagelijkse ritme vast te houden en gezond te eten.